Kuchyňská pracovní deska je nejen pracovním prostorem, ale také jedním z nejdůležitějších prvků kuchyně. Proto by měla být funkční, odolná a zároveň dokonale sladěná s designem interiéru. Zvažujete výběr dřevěné desky, ale nejste si jisti, zda toto řešení bude fungovat i ve vaší kuchyni? Zjistěte více o výhodách a nevýhodách takové desky.
Dřevěné desky stolu fungují dobře v mnoha interiérech, klasických i moderních. Musíte si jen vybrat druh a odstín dřeva.
Dřevěná pracovní deska v kuchyni vypadá elegantně, stylově, zdůrazňuje vysokou kvalitu materiálů použitých v interiéru a činí ji atraktivní. Dokazuje také dobrý vkus majitelů. To vše dělá dřevěnou desku stolu hodnou obětí. Co musíte vzít v úvahu při rozhodování o takové možnosti?
Při nákupu desky je třeba vzít v úvahu tři hlavní věci:
1/ Druh dřeva
Co se týče druhů, listnaté stromy se obvykle používají k výrobě kuchyňských pracovních desek, protože jsou tvrdší, mnohem odolnější a tudíž kvalitnější. Za pozornost stojí buk, dub a jasan. Doporučují se i exotické druhy, které mnohem lépe odolávají vlhkosti a vysokým teplotám, takže se pod jejich vlivem nezmenšují a neroztahují. Nejkvalitnější jsou teak, iroko, ipe (brazilský ořech), merbau a mahagon. Nedoporučuje se použít borovici a topol, protože jejich dřevo je příliš měkké.
2/ Masivní nebo lepené dřevo
Další otázkou je rozhodnutí – masivní nebo lepené dřevo? Kuchyňské pracovní desky z lepeného dřeva jsou odolnější vůči vnějším faktorům typickým pro tuto místnost. Rovněž se nekřiví a nepraskají jako masivní dřevo. Na druhou stranu, masiv zaručuje přirozenější efekt, a proto pro mnohé vypadá lépe. Viditelná struktura dřeva dává interiéru jedinečný charakter.
3/ Olej nebo lak
Stále existuje olejování a lakování. Typ impregnace je opravdu důležitý, zejména při každodenním používání desky. Dřevěná deska stolu pokrytá akrylovým lakem se snáze udržuje v čistotě a je také odolnější vůči vlhkosti. Nevýhodou je však nižší odolnost vůči vysokým teplotám. Na druhé straně je deska ošetřená olejem, vydrží lépe vysoké teploty, ale jsou na ní stopy vody, pokud nebudeme rychle reagovat a skvrny neotřeme. Výhodou olejování je, že olej proniká hluboko do dřeva a tím ho lépe konzervuje a zanechává přirozenou strukturu dřeva.
Nevýhody dřevěných desek
Některé z nevýhod dřevěných desek již byly zmíněny, ale je třeba mít na paměti ještě několik dalších věcí. Dřevěné kuchyňské pracovní desky jsou navzdory impregnaci a výběru kvalitního dřeva méně odolné vůči poškození než například kamenné pracovní desky.
Při přípravě jídel krájíte různé potraviny, pokládáte na stůl horké hrnce, mokré nádobí atd. Například stopy po noži mohou ztmavnout a způsobit, že vlhkost pronikne do středu desky a způsobí její hnilobu. Proto je nutné daný fragment desky stolu rychle opravit, pokud je poškozen.
Dřevěná deska stolu také vyžaduje pravidelnou péči. Kromě lakování (lak se opotřebovává, musíte tuto akci opakovat alespoň jednou, nejlépe dvakrát ročně) nebo naolejovat, můžete použít speciální impregnace na dřevo.
Výhody dřevěných desek
Stojí však za to zaměřit se i na výhody a těch je mnoho. Dřevo se perfektně hodí k jakékoli barvě a mnoha stylům interiérů, a dodává interiéru teplo a útulnost. Rovněž dokonale ladí s dalšími dřevěnými prvky, jako jsou dveře, podlahy a rámy oken. Vypadá stylově a nepodléhá módě.
Navíc se jedná o materiál, který se extrémně snadno zpracovává, dřevěnou desku stolu lze snadno řezat na míru nebo vyříznout otvory pro jednotlivá zařízení.
Nepochybnou výhodou dřevěných pracovních desek, která nevýhody do značné míry kompenzuje, je možnost mnohokrát je obnovit, bez ohledu na to, zda byly dříve lakovány nebo naolejovány. Opotřebovaná deska stolu se důkladně obrousí, aby se odstranila impregnační vrstva, očistí se od prachu a aplikuje nová vrstva. Díky tomuto jednoduchému postupu získá i silně používaná deska stolu svou bývalou krásu.